Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, atrage atenția că adunările publice precum pelerinajul de la Suceava de miercuri sunt foarte periculoase în contextul în care numărul de cazuri de Covid este în creștere.
„Este una dintre situațiile în care trebuie să fim foarte înțelepți și să avem grijă să nu ne contaminăm. La aceste adunări trebuie să avem grijă să nu devină un focar de contaminare și de infecție. Eu susțin ideea ca oamenii să aibă libertate și să poată participa la aceste evenimente creștine.
Dar ele trebuie să se desfășoare cu respectarea regulilor, care sunt foarte simple. E vorba de o distanțare socială și de purtarea măștii pentru că așa se transmite virusul. Dacă printre enoriași sunt persoane contaminate, vă dați seama câte cazuri ar putea să apară după o astfel de acțiune. Sunt factori de risc. Orice adunare în care nu se respectă distanțarea socială și purtarea măștii reprezintă risc pentru contaminare”, a declarat medicul Virgil Musta la Antena 3.
Mii de credincioși s-au adunat miercuri la Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Moaştele au fost scoase din mănăstire, iar pelerinii participă la slujba care are loc în curtea lăcasului de cult. Moaștele vor fi plimbate şi prin oraș.
Suceava este în continuare județul cu cele mai multe cazuri de coronavirus din țară.
Reprezentanţii bisericii spun însă că au luat toate măsurile pentru ca regulile impuse în starea de alertă să fie respectate. Circuitul este organizat împreună cu Poliția Locală și cu Jandarmeria pentru ca românii să respecte măsurile impuse în starea de alertă.
”Numai Sfântul și Bunul Dumnezeu m-a ajutat în viață, pentru că numai aici am venit, la biserica asta. Toate necazurile pe care le-am avut s-au rezolvat închinându-mă și rugându-mă la Dumnezeu și Sfântului Ioan cel Nou”, iar Luminița, o femeie foarte credincioasă, ne-a spus: ”Când am avut o apăsare sufletească am venit aici și pot să spun că am simțit cu adevărat ajutorul. Sfântul Ioan a făcut într-adevăr întotdeauna numai minuni și m-a ajutat mult”, a spus o femeie de 80 de ani pentru Monitorul de Suceava.
Mulți credincioși au venit de departe pentru a participa la slujbă și au fost nevoiți să își petreacă noaptea în curtea mănăstirii. Este și cazul unei femei, Elena, care a făcut tot posibilul să fie prezentă.